User Tools

Site Tools


ruoka:shelterin-mallasleipae

Shelterin mallasleipä

Ainekset:
2 dl kaljamaltaita
2 dl kuumaa vettä
1 1/2 dl tummaa siirappia (210g)
2 1/2 dl vettä
8 dl vehnäjauhoja (6,5 - 7 riittää)
  esim: 
  - 3 dl puolikarkeaa
  - 4 dl hiivaleipäjauhoa
2 ps (2 x 11 g) kuivahiivaa tai yksi tuorehiiva
2-3 tl suolaa
Voi-siirappi:
1 dl tummaa siirappia
100 g voita
(100g siirappia, 70g voita on sopiva määrä)

Työvaiheet

  1. Kaada mallasrouhe (yleiskoneen) kulhoon. Kiehauta vesi, sekoita se mallasrouheen joukkoon ja anna seoksen turvota huoneenlämmössä 2 tuntia.
  2. Lisää turvonneen mallasrouheen joukkoon siirappi, kädenlämpöä hieman lämpimämpi vesi (42 astetta), vehnäjauhot ja hiiva. Vaivaa taikinaa koneella 10 minuuttia tai käsin 15–20 minuuttia, kunnes taikina kiiltää. Lisää suola ja vaivaa koneella vielä pari minuuttia tai käsin 5 minuuttia. (Taikina saa olla löysähköä eli sellaista jonka voi juuri ja juuri valuttaa vuokiin.)
  3. Voitele kaksi leipävuokaa (noin 30 cm). Jaa taikina vuokiin ja anna leipien kohota huoneenlämmössä noin 1 tunti tai kunnes taikina on kohonnut lähes kaksinkertaiseksi. (kohoaa hyvin 40 asteisessa uunissa)
  4. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  5. Paista leipiä uunissa 30–40 minuuttia.
  6. Valmista voi-siirappi. Keitä voita ja siirappia kattilassa miedolla lämmöllä välillä sekoittaen 5-10 min.
  7. Ota leivät uunista ja kumoa ne uunipellille leivinpaperin päälle. Sivele (levitä ruokalusikalla) leipiin kauttaaltaan reilusti kuumaa voi-siirappia ja paista vielä 5 minuuttia 180-asteisessa uunissa.

Lähteet

ruoka/shelterin-mallasleipae.txt · Last modified: 2024/06/23 12:29 by zcat

Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki